Hasan Cengiz Yazar

Hasan Cengiz Yazar

Bilgisayar programcısı ve zeytin üreticisi. Çiftçi-Sen üyesi.

İlgili Yazılar

2 Yorumlar

  1. 1

    Bilge

    Sayın Yazar,
    Eleştiri yazınızı ilgiyle okudum. Kitabın eksiklikleri hakkında sizinle aynı fikirdeyim. Ancak yanlış olduğunu belirttiğiniz kısımlara eleştiri getirirken doğru bellediğinizi ifade etmeniz, eleştiri başlığına yakışan önemli bir unsurdur. Hatta beklenen lafi olmaktan ziyade “yalan” olmakla itham ettiğiniz bilgilere ilişkin “doğru” savınızı kanıtlarla göstermenizdir. Bunu yapmamışken okurun eleştirinizin bu kısmından fayda sağlaması ya da dikkate alması pek mümkün gözükmüyor. Küçücük bir örnekle Kızıl Khmerlerin sapkın olma durumuna itirazınızı belli eder biçimde neden koyultarak dikkat çektiğinizi anlayamadım, eleştirinizin ne olduğunu da. Eleştirinizi dağınık bulduğumu da belirtmeliyim.
    Eleştiriye konu olan kitabın dilinin ve üslubunun ise gerçekten özensiz olduğunu, içerik itibariyle “vaat”lerine yalaşamadığını üzülerek belirtmek isterim. Umarım, yazar, bir sonraki baskı için konuyu, tezde başarılı olma baskısından sıyrılarak, kitabın ve başlığın gerektirdiği içeriğe uygun biçimde baştan ele alarak bu eksiklik ve yetersizliklerini giderir.
    Saygılar…

  2. 2
    Hasan Cengiz Yazar

    Hasan Cengiz Yazar

    Sayın Bilge, yorumunuza teşekkür ederim. Benim yazı bir çok açıdan “elli yıllık hesaplar” yazısı olduğundan, birçok başlık ve ifade son elli yıldır yapılan ve (bence) bitmiş tartışmaların başlıklarıydı. Yazımda bunları yalnızca ima ettim. Mesela Kızıl Khemerler konusu da onlardan birisidir: SBKP o yıllarda kendi siyasal çizgisine uymayan ama sosyalist olduğunu söyleyen her kesime, biraz da dini çağrışımlar yaratan bu “sapkın” damgasını vururdu. Bu ifade eleştirdiğim kitabın yazarının kendi fikri değil o çok açık. Sanırım kitabın yazarı o döneme ilişkin, tek yönlü ve kulaktan dolma bir takım bilgilerle kaleme almış bu ve benzeri bölümleri.

    Eğer Kızıl Khmerler’le ilgili benim düşüncemi soruyorsanız, elbette bu hareketi onaylamam söz konusu değil. Ama bu en azından beni kurtarmıyor, sosyalizmin son yüz yıllık pratiği içinde her doğru ve yanlışın, benim de doğrularım ve yanlışlarım olduğu fikrindeyim. Bu konuda en azından kitabın yazarı gibi keyfi davranmıyorum. İyi olunca sahiplenmek, kötü olunca reddetmek tutarlı bir tavır değildir; “İyi yönünü alalım, kötü yönünü atalım” tutarlı bir bir yöntem değildir. Mesele konuyu bütünlüğü içinde ele almak, hatalardan ders çıkarmaktır.
    Bugün hepimize sevimli gelen, MST veya EZLN hareketleri dahi, bir hata zincirleri sonunda Kızıl Khemerler’e dönüşebilirler.
    Selamlar.

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Toprak Onur Yaşam