Abdullah Aysu – Aslı Öcal/ Somonte
17 Nisan haftası etkinlikleri başladı. Önce kısaca 17 Nisan nedir, biraz anlatalım. 17 Nisan 1996’da Brezilya’daki Topraksız Kır İşçileri’nden (MST) 19’u katledilir. Bu sırada küresel çiftçi örgütü La Via Campesina (Çiftçi Yolu) Meksika’da II. Genel Kurulu’nu gerçekleştirmektedir. Acı haber Genel Kurul’da duyurulur, herkes çok üzgündür. Brezilyalı Topraksız Kır İşçileri’nin katledildiği gün
olan 17 Nisan’ın bundan böyle Çiftçi Mücadele Günü olarak anılması kararlaştırılır. O tarihten bu yana 17 Nisanlar Çiftçi Mücadele Günü olarak dünya ölçeğinde anılır.
La Via Campesina her 17 Nisan için bir tema belirler. Via Campesina’ya bağlı örgütler ittifaklarıyla birlikte belirlenen temaya uygun eylemler gerçekleştirir ve katledilen MST’liler anılır. MST’liler dünya kamuoyunda toprak işgalcisi olarak bilinirler. Evet onlar toprakları işgal ederler fakat yaptıkları toprak işgalleriyle aslında tarım alanında alttan bir reform gerçekleştirirler. Kendilerine iş, ailelerine aş, toprak dağıtımında adalet sağlarlar.
Bu yılki 17 Nisan için Vía Campesina “Toprak gaspı’nı durdurun!” temasını belirledi. Bu 17 Nisan’da Somonte’deyiz. Somonte İspanya’nın Endülüs Bölgesinde Cordoba’ya bağlı bir kamu arazisi1. Burası bir süre önce SOC – Tarım İşçileri Sendikası – bağlı bir grup işçi tarafından işgal edildi (Siz alttan reform yapıldı diye okuyunuz). 17 Nisan haftası etkinlikleri çerçevesinde Türkiye Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu adına Abdullah AYSU ve sendikanın dış ilişkiler gönüllüsü Aslı Öcal ile birlikte Somonte’deyiz. Somonte’de kimler mi var? Córdoba Gıda Egemenliği Platformu (ASACO), ekolojistler ve Endülüs’ün diğer illerinden kırsal ve kentsel alanlarda faaliyet gösteren çeşitli gıda egemenliği hareketleri katıldı. Etkinlik sabah saatlerinde tarlada çalışmayla başladı; katılımcıların bir bölümü bakla toplarken diğerleri zeytinliklerdeki yabani otları temizlediler. Ardından Fransa’dan iktisatçı-sosyolog Silvia Pérez-Victoria’nın “Avrupa’da Köylü Mücadeleleri” başlıklı sunumu gerçekleşti ve karşılıklı fikir paylaşımıyla sona erdi.
Somonte toprak işgali sözcüsü Lola ile yapılan kısa bir söyleşiyle sizi başbaşa bırakalım.
Abdullah Aysu: 17 Nisan on dokuz MST’linin katledildiği gün. Somonte de bizim için alttan reformu temsil eden bir yer. Bu yüzden 17 Nisan’ın burada anılmasını çok anlamlı buluyorum.
Lola Alvarez: Evet katılıyorum. Kesinlikle. Hükümet tarafından gerçekleştirilmeyen toprak adaletini bizler de alttan reformlarla gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Abdullah Aysu: Çiftçi-SEN küçük aile çiftçiliği yapanlardan oluşmaktadır. Genel olarak işçi çalıştırmamaktadırlar, kendi arazilerinde kendileri çalışmaktadır. Sizler de tarım işçilerisiniz. Bizler küçük çiftçilerle tarım işçilerinin ortak mücadelesinin önemini savunuyoruz. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?
Lola Alvarez: Kesinlikle katılıyoruz. Ama maalesef Endülüs’te kırsalda çalışmak demek yövmiyeli işle eşdeğer. O yüzden kooperatifimizi kurduğumuzda dışarıdan insanların da gelip çalışması gerekecek. Herkes maalesef böyle kolektif bir yaşamı göze alamayabiliyor. 400 hektarı ekebilmek için ücretli, yövmiyeli işçiler çalıştırmamız gerekecek. Ama biz işçi çalıştırırken de çalışmalarda katılımcılık ve kollektizme önem vermeye çabalıyacağız.
Abdullah Aysu: Çalışanlar kooperatiflere üye olabilecek mi? Kooperatiflere her aileden sadece bir kişi mi yoksa her birey ( kadın- erkek) üye olabilecek mi?
Lola Alvarez: Bu topraklarda kooperatif kurulduğunda çalışanı işçiler benimsemeleri ve istemeleri halinde kooperatiflere üye olabilirler. Kooperatife her birey üye olabilecek. Bu konu da bir engel yok, teşvik olacak.
Abdullah Aysu: Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
Lola Alvarez: Biz teşekkür ederiz.
2 Yorumlar
Pingback: TOPRAK ONU İŞLEYEN, EMEK VERENLERİN OLMALI!
Pingback: LA TEJEDORA: ÖRGÜTLER ARASI AĞLARI DOKUMA MAKİNESİ