İngiliz araştırmacılar buğdayın gen haritasını çıkardı. The Independent gazetesinin manşetten verdiği habere göre, bu gelişme ‘tarımda yeni bir şafak’ ve buğday üretiminde son 10 bin yıldır yapılan en büyük atılım. Buluşla birlikte önümüzdeki beş yıl içinde hastalıklara daha dayanıklı ve daha çok ürün veren buğday türleri üretilebilecek. Bu gelişmeyle ekmek fiyatları ucuzlayacağı gibi, nüfusu giderek artan dünyada gıda güvenliği daha da gelişebilecek.
Ancak gazetenin konuyla ilgili bir makale kaleme alan ekonomi editörü Sean O’Gready, buluşu o kadar da heyecanla karşılamıyor ve bunun çevre için kötü haber anlamına geldiğini söylüyor.
O’Grady, açlık çeken insanlar için iyi bir haber olarak tanımladığı bu gelişmenin, çevreye etkilerinin olumsuz olacağı görüşünde.
Ucuz tahıl, ucuz yem demek
O’Grady fikrini şöyle anlatıyor: “Buluşun tarım üretimini artıracağına, gıdayı ucuzlatacağına ve nüfusbilimci Thomas Malthus’un 1789’da tahmin ettiği kaderden bir daha kurtaracağına şüphe yok. İşin olumsuz yanı şu ki, daha büyük bir dünyayı doyurabiliriz belki ama dünyamız büyümüyor. Daha çok insan, daha çok küresel ısınma demek. Daha ucuz tahıl, daha ucuz hayvan yemi anlamına geliyor.”
“Çin, Hindistan, Endonezya ve Brezilya gibi, büyük nüfuslu, hızlı kalkınan ülkeler daha müreffeh oldukça, halkları da daha çok et yemek isteyecek. Kalkınmakta olan dünyanın zenginleşen halkları da bugün Amerikalıların yaşadığı gibi yaşamak isterse birkaç dünyaya daha ihtiyacımız olur” diyen Sean O’Grady’ye göre, “Ekonomik büyümenin önündeki engeller teknolojik değil çevresel…”
Yeni araştırmalara kapı
Araştırmayı yürüten üç üniversiteden biri olan Liverpool Üniversitesi’nden genetik profesörü Neil Hall, “Gelecek beş yıl içinde ekmek ucuzlayacak ve bu bizim çalışmamız sayesinde olacak” derken, Bristol Üniversitesi’nden Keith Edwards, “Çalışmamız buğday üstüne çok daha gelişmiş araştırmalar yapılmasına olanak sağlayacak” diyor.
Kaynak : Radikal- 28 Ağustos 2010