
28 July 2006, Rome – A general view of FAO Headquarters.
2008 yılındaki Gıda Krizi sonrasında FAO tarafından başlatılan “Konsültasyon” toplantılarından sonuncusu bu yıl içinde Türkiye'de Antalya'da yapılmıştı.
Roma'da gerçekleşen toplantı oturumlarında temsilciler “gıda egemenliği” mücadelesini ve bu mücadelenin nasıl geliştirilebileceğini, hükümetlere bu konuda ne gibi öneriler götürebileceklerini tartıştı.
Latin Amerika, Asya, MENA (Orta Doğu ve Güney Afrika) , Afrika ve Avrupa-Ön Asya Bölgelerinde yapılan 'Sivil Toplum Konsültasyonu' toplantıları ile Tarım Bakanlıkları’nın katıldığı FAO bölge toplantılarını da değerlendiren katılımcılar, üretici ve tüketici sorunlarına karşı önerilerde bulundu.
Temsilciler toplantıda, geldikleri bölgelerdeki köylülerin, çiftçilerin, tarım ve gıda işçilerinin, tüketicilerin, yerli halkların ve balıkçıların sesini duyurmak için bulunduklarını ifade etti.
Çiftçi Örgütleri “demokrasi süsü değildir”
Toplantıya katılma nedenlerinin FAO’ya demokratik bir görüntü vermek olmadığını da dile getiren temsilciler, temsil ettikleri kesimlerin sorunlarının çözümü için çaba sarf etmek istediklerini de söyledi.
Avrupa ve Ön Asya bölgelerindeki örgütleri Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu temsil etti. Farklı kıtalardan gelen temsilcilerin çoğunluğunu Çiftçi-Sen’in de üyesi olduğu La Via Campesina (Çiftçi Yolu) oluşturdu.
La Via Campesina Genel Başkanı Elizabeth Mophu kendi bölgesinin önerisi ile FAO tarafından ‘Bakliyat Elçisi’ ilan edildi. Bilindiği gibi FAO 2016 yılını “Bakliyat Yılı” ilan etmişti.
Kimlerden oluşuyor?
FAO’nun Bölgesel Sivil Toplum Konsültasyonu temsilcileri; çiftçi/köylü örgütleri, gıda işkolunda çalışan işçi örgütleri, küçük üreticilerle dayanışma içinde çalışan tüketici örgütleri, yerli halk ve küçük balıkçı örgütleri gibi sosyal hareket ve demokratik kitle örgütleri katılımcılarından oluşuyor.