AB’deki süt fiyatlarını haftalardır protesto eden çiftçiler, tepkilerini Brüksel’de sürdürdü. Yüzlerce çiftçi traktör ve inekleri Brüksel’e sürerek AB üyesi ülkelerin tarım bakanlarının toplantısı öncesinde protesto gerçekleştirdi.
AVRUPA Birliği’nde (AB) artan süt arzının talebe göre fazla olması nedeniyle süt fiyatlarının düşmesi, çiftçilerin tepkisine yol açıyor. Süt fiyatlarını protesto etmek için eylemlerini tüm Avrupa’ya yayan çiftçiler, son olarak traktörleri Brüksel’e sürdü. AB üyesi ülkelerin tarım bakanları konuyu tartışmak ve çiftçilerin önerilerini değerlendirmek için dün Fransa’nın özel çağrısı üzerine Brüksel’de olağanüstü toplantı için biraraya geldi. Toplantıya başkanlık eden İsveç Tarım Bakanı Eskil Erlandsson “Avrupa süt ve mandıra sektörü için orta ve uzun dönemli olasılıkların konuşulacağını” açıkladı. Fransa ve Almanya düşen fiyatlara karşı ihracatın artırılmasını savunurken İngiltere buna karşı çıkıyor. 27 AB üyesinden 20’si ise süt, tereyağı ve peynir fiyatalrının yükseltilmesini destekliyor.
Aşırı serbestlik tarımın ölümü
Dün Almanya ve Fransa’dan Brüksel’e geçen çiftçiler, AB Konseyi binasının dışında traktörleri ile korna çalarak yollara süt dökerek ve polise yumurta atarak protesto gösterisi yaptı. Çiftçiler üretim maliyetinin süt fiyatının iki katı olduğunu belirtiyor ve bunun sorumlusu olarak mandıra ürünleri pazarının sebestleştirilmesini gösteriyor. Süt üreticileri pazardaki aşırı serbestleşmenin sektörü öldüreceğini savunuyor. Eskil Erlandsson ise, problemin çiftçilerin elde ettikleri kârın yüzde 40 düşmesine karşılık süt fiyatının yüzde 1-2 azalması olduğunu belirtiyor. Avrupa Süt Komitesi ise, üreticilerin kilo başına 18-24 Euro kazandığını ve bunun giderlerin ancak yarısını karşıladığı açıklamasını yapıyor.
14 milyar dolar zarar
Toplantı öncesinde Erlandsson ile biraraya gelen süt üreticileri temsilcileri, acil önlem alınması için çağrıda bulundu. Mevcut durumun sürdürülemez olduğuna dikkat çeken üreticiler süt fiyatlarının bir yılda yüzde 30 oranında düştüğünü söyledi. Sorunu çözmek için önlem alınmazsa kayıplarının 14 milyar dolara ulaşacağını belirten çiftçiler, fiyat artışının sektörün devamlılığı için bir şart olduğunu vurguladı.
Sütler tarlalara döküldü
DURUMU haftalardır protesto eden üreticiler daha önce de Belçika’da 3 milyon litre sütü tarlalarına dökmüştü. Düşük fiyatların üreticileri iflasa sürüklediğini savunan çiftçiler süt grevi başlatmıştı. AB toplantısının sonucu açıklanana kadar durdurulan grev süt fiyatları için düzeltme yapılmazsa yeniden başlatılacak.
Tarıma yılda 55 milyar dolar
AB’de süt ürünleri fiyatları 2007’den bu yana düşüyor. Çiftçiler maddi destek isterken, AB çiftçileri korumak için bu yıl fazladan 6.2 milyar dolar yardım yaptığını açıkladı. 27 üyesi bulunan AB, tarımı desteklemek için sektöre yılda 55 milyar dolar yardım yapıyor. Serbest piyasa koşulları 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana tarım sektörü için geçerli değil. Ancak 90’lı yıllarda AB’nin çiftçilere üretim için çok fazla ödeme yaptığının ortaya çıkması ile Birlik kademeli olarak 2015 yılına kadar kotaları kaldırma kararı aldı. Tarım birlik içerisinde finansal olarak en çok desteklenen sektör ama yine de AB küresel kriz karşısında çitçileri korumakta etkili olamadı. Durumun bu şekilde devam etmesinin üç ay içerisinde Fransız süt üreticilerinin yüzde 40’ının iflas etmesine yol açacağı söyleniyor. Ancak AB kotalara karşı ve serbest piyasa koşullarının tüm sektörlerde geçerli olmasını istiyor.
kaynak : Hürriyet Gazetesi