Fatsa’da halkın siyanürlü altın işletmesine karşı direnişi büyüyor. Bugün sabah 06.00’dan itibaren çoğunluğu kadınlardan oluşan bir grup köy sakini, ellerinde sopayla yolu kapatarak nöbet tutmaya başladı.
Fatsa’da doğal hayatı ve insan yaşamını tehdit eden siyanürlü altın işletmesine karşı halkın direnişi giderek büyüyor. Kendi arazileri üzerinden maden sahasına giden araçlara izin vermeyen köylüler dün jandarma müdahalesi ile karşılaşmıştı ve yollara kurulan barikatlar jandarma tarafından kaldırılmıştı. Bugün sabah 06.00’dan itibaren çoğunluğu kadınlardan oluşan bir grup köy sakini yolu yeniden kapatıp, ellerinde sopa ile nöbet tutmaya başladı. Yukarıtepe köylüleri ne pahasına olursa olsun siyanürlü maden işletmesine izin vermeyeceklerini söylüyor.
SİYANÜRCÜ ŞİRKET: ALTINTEPE MADENCİLİK
İngiliz Stratex Madencilik ve Bahar Madencilik ortaklığı ile kurulan Altıntepe Madencilik firması Fatsa’da siyanürlü altın işletmeciliği yapıyor. Yukarı Bahçeler Köyü yakınındaki Engiz Tepesi’ne kurulan maden sahası henüz siyanür kullanmaya başlamadan büyük bir doğa katliamına imza attı. Dağı tıraşlayarak yemyeşil manzaranın ortasında çorak bir tepe yaratan firma, bölgedeki hayvanların doğal yaşamına büyük zararlar vermiş oldu. Ayrıca maden sahasının su ihtiyacını karşılamak için dere yatağını değiştiren firmanın bu uygulaması nedeniyle bölgedeki kimi köylere ilk kez tankerle su taşınır oldu.
Şirket, siyanürün doğaya ve insana zarar vermeyeceğini, ayrıca köylülere iş imkânı sunulacağını iddia ederek oradaki varlığını korumaya çalışıyor. Ancak, daha şimdiden kendi yaşamlarını tehdit eden bir şirket ile karşı karşıya olduklarını gören köylüler geçtiğimiz günlerde tüm köylerden aynı anda maden sahasına yürümüştü ve bu yürüyüş sayesinde siyanürcü işletmeye karşı köylü direnişi ülke gündemine girmişti. Şirketin siyanürü iyi bir şey gibi gösterme çabasına karşın bölgedeki çevre platformları, bilim insanları ve köy ileri gelenleri siyanürün zararlarına karşı halkı sürekli olarak bilgilendiriyor.
KÖYLÜ YOLLARI KAPATTI
Geçen hafta maden sahası civarındaki köylerde yaşayan yurttaşlar kendi aralarında aldıkları bir kararla işletmeye giden araçlara yol vermeme kararı almıştı. Bu araçlar ancak köylülerin sahip olduğu arazilerden geçerek maden sahasına ulaşabiliyor. Mazot ve yemek araçları başta olmak üzere iş makinalarının da geçişine izin vermeyen köylüler yol başında nöbet tutarak gelen araçları geri çeviriyordu. Dün jandarma eşliğinde bölgeye giden Altınordu Kaymakamı köylülerin kurduğu barikatları jandarma zoruyla kaldırtmıştı. Aynı gün kendi aralarında bir toplantı yapan köylüler yolu tekrar kapatma kararı aldı. Bugün sabah 06.00’dan itibaren yollar yeniden köylülerin denetimine geçmiş durumda.
Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Resul Şahin ve Demirci Köyü Doğa Platformu Sözcüsü Gülizar Şendur köylülere destek verenler arasındaydı. Öte yandan, köylüler ağır tonajlı araçların arazilerine ve evlerine zarar verdiğini söylüyor. Bu araçların geçişi nedeniyle yol kenarındaki birçok evde göçme olduğu ve bir evin neredeyse yan yattığını söyleyen köylüler jandarma kuvvetlerinden yasaları uygulamasını istiyor. Köylülerin yoğun itirazları sonucunda, ağır tonajlı araçlar artık jandarma tarafından geri çevriliyor. Köylüler bu konuda bir de yürütmeyi durdurma davası açmış durumdalar.
Altıntepe Madencilik firması ormanla kaplı Engiz Tepesi’ni bu hale getirmişti:
Kaynak : ;İlerihaber – 29 Eylül 2014
Eli sopalı kadınlar siyanürcü şirkete karşı
