Faizlerde değişiklik yapmayan Merkez Bankası, ‘bekle-gör’ politikasını devam ettirdi. Gıda fiyatlarına dikkat çekilen açıklamada, emtiaların 2015’te enflasyondaki düşüş sürecini destekleyeceği belirtildi
Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo faiz oranı, marjinal fonlama oranı ve gecelik borçlanma faizini değiştirmedi. Banka böylece sürpriz yapmayarak ‘bekle-gör’ politikasına devam etti.
Yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkilerinin gözlenmeye başladığı belirten kararda, “Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmekte. Bununla birlikte başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının 2015 için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir” denildi
Sıkı para politikası…
Akbank Ekonomik Araştırmalar’ın notunda, “Öngörülebilir gelecekte para politikasının temel belirleyicisi, enflasyon gelişmeleri olacak. Gerek yıllık enflasyon seviyelerinin hedefe göreli yüksek seyri, gerekse de enflasyon beklentilerinde gözle görülür bir iyileşme olmaması sıkı para politikasını gerekli kılıyor” denildi.
Akbank analistleri şöyle devam etti: “Haziran sonundan bu yana yaklaşık 26 dolar gerileyen petrol, enflasyon görünümü açısından bir miktar ümit veriyor, fakat manşet enflasyondaki yüksek seyrin yılın son çeyreğinde de devam etmesini bekliyoruz.
Enflasyondaki düşüş, 2015’in ilk çeyreğinde başlayacak ve bu trendin güçlenmesi ancak ikinci çeyreği bulacak. Piyasalar açısından ise TCMB’nin sıkı para politikası, yatay verim eğrisinin de korunması anlamına geliyor.
Borsa yükseldi
Dolayısıyla, uzun vadeli faizlerde kalıcı negatif faiz farklarına yol açabilecek bir gelişme olmadığı sürece, TCMB’nin de politika faizini değiştirmesini beklemiyoruz.”
Merkez Bankası’nın PPK toplantısında beklentilere paralel kısa vadeli faizleri sabit tutması ardından dolar/TL 2.24’ün altına gerilerken, 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de yüzde 8.65’e geriledi. Güne yatay başlayan BIST endeksi ise kazanımlarını arttırdı, günü yüzde 1.81 primle tamamladı.
‘Kamu borcu problem olmaktan çıktı’
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Milli gelirimizin yüzde 74’üne çıkmış bir kamu borcu. Yılsonu yüzde 33.1 ile kapatıyoruz, milli gelirin yüzde 33.1’i. Türkiye için artık kamu borcu bir problem alanı olmaktan tamamen çıktı” dedi.
Babacan, borsa İstanbul ev sahipliğindeki California Üniversitesi, Berkeley ile ortaklaşa düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, girişimcilik kavramının 2008 krizinden çıkışın en önemli araçlarından birisi olduğunu söyledi. Küresel ekonominin halen güçlü bir toparlanma trendine giremediğini bildiren Babacan, gelişmiş ülkelerden ABD daha güçlü bir performans sergilerken, Avrupa ve Japonya’nın halen zayıf ve kırılgan bir tablo gösterdiğini kaydetti.
Kaynak : Milliyet – 24 Ekim 2014
Faizler ‘sabit’ kaldı gıda fiyatı hâlâ risk
