Serdar M. Degirmencioglu

Serdar M. Degirmencioglu

Serdar M. Değirmencioğlu 1966’da Ankara Altındağ’da doğdu. İhsan Sungu İlkokulu’na başlayınca yoksul çocukların yaşam mücadelesiyle, babası Komotini (Gümülcine) Azınlık Lisesi’ne atanınca sınırda askerler, sokakta tanklar, televizyonda cuntacı albaylarla tanıştı. Azınlık ilkokulu İdadi’de iki yıl okudu; Yunanca ve Arapça öğrendi, milliyetçilik ve militarizmi soludu. Orta ve liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde okudu. Okulda işlenmeyen konuları, 12 Eylül’e dek gazete ve duvar yazılarından öğrendi. Beceriksiz öğretmenlerle, zorbalık ve haksızlıklarla, 12 Eylül’ün ürettiği öğretmen türü ile çok mücadele etti; “kötü öğrenci” damgası yedi. Sonuçta okulları değiştirmeyi kafaya koydu ve ODTÜ Psikoloji Bölümü’ne girdi. Gelişim Psikolojisi doktorasını ABD’de yaptı ve ardından iki yıl Northwestern Üniversitesi Sosyal Politika Araştırmaları Enstitüsü’nde çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra ODTÜ Psikoloji Bölümü ve başka bölümlerde çalıştı. Türkiye Çocuk Hakları Koalisyonu ve 27 ülkeyi kapsayan Regional Network for Children adlı kuruluşun başkanlığını yaptı. Sesimi Duyun! Benim de Sesim Var! başlıklı kampanyayla 3 bin çocuk ve gencin görüşlerini 23 Nisan ve 19 Mayıs tarihlerinde Başbakan ve kamuoyuna iletti. Çocukların seslerinden bir seçki, Sesimi Duyun: Benim de Sesim Var başlığıyla 2005’de kitap olarak yayımlandı. Gençlik Çalışmalarında İyi Örnekler (2009), Some Still More Equal than Others: Or Equal Opportunities for All (derleme, 2011), "Öl Dediler Öldüm" Türkiye’de Şehitlik Mitleri (derleme, 2014), Yükseköğretimin Serbest Düşüşü: Özel Üniversiteler (Kemal İnal ile derleme, 2015) başlıklı kitap çalışmaları yanında 3 Saat: Bir ÖSS Belgeseli (Can Candan ile 2008) başlıklı bir belgesel çalışması da vardır. 2008’den bu yana her Pazar çocukları ilgilendiren meseleleri Evrensel gazetesindeki Benim de Sesim Var başlıklı köşesinde ele almaktadır. Çalışmalarını çocuk ve gençlerin toplumu ve dünyayı değiştirebileceklerine inanarak yürütmektedir.

İlgili Yazılar

4 Yorumlar

  1. 1

    Canan Dilman

    Meyveler bu kadar güzel anlatılabilir..Ellerinize,kaleminize saglık..

  2. 2

    özgül kaptan

    “Tek meyve ile bahçe olmaz” sözü aynı zamanda gayet bilimsel bir gerekliliğe işaret ediyor. Döllenme olabilmesi için bir bahçede aynı meyveden en az iki tane olması gerekiyor. (Yan komşunun bahçesinde aynı meyve ağacı varsa sorun yok tabii). Bunun gibi yaşam imbiğinden geçerek bugüne ulaşmış sözlerin sayfalar dolusu bilimsel raporu bir cümle ile özetleyivermesi tıpkı meyveler gibi MUCİZEVİ diye düşünüyorum.

  3. 3

    AYL KESİCİ

    PAZARDA, ÜSTELİK ŞİŞLİ ORGANİK PAZARIN KURULDUĞU PAZARDA ZERDALİ BULAMIYORUM 2 YILDIR.aKLI KENDİNE YETMEZ VE PAZARDA 6 MEYVE TEZGAHI SAHİBİ PAZARCILARA HALDEN GETİRMELERİ İÇİN SİPARİŞ VERİYORUM,KAYISIYI ZERDALİ DİYE BANA SATMAYA ÇALIŞIYORLAR İNATLA.ÇEKİRDEĞİNİ KIRIP YİYORUM VE BU ZERDALİ DEĞİL DİYORUM.HERKES AKLINI MI KAYBETTİ, YOKSA BİRİLERİ BENİMLE DALGA MI GEÇİYOR, ASLINDA ZERDALİ DİYE BİR MEYVE YOKMUYDU, YOKSA BU PAZARCILAR DA ŞARK KURNAZI MI?ARKADAŞLAR ZERDALİ DİYE BİR MEYVE VAR, HEM DE ÇOK GÜZEL LİKÖRÜ OLUYOR, ARAYIN, İSTEYİN,BULUN, LÜTFEN BU DA UNUTULUP GİTMESİN.ZERDALİ….ZERDALİ….ZERDALİ….ZERDALİ….ZERDALİ….ZERDALİ…

  4. 4

    AYL KESİCİ

    ZERDALİ…..ZERDALİ….ZERDALİ….ZERDALİ….ZERDALİ….ZERDALİ….ZERDALİ…

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Toprak Onur Yaşam