Son Haber Merkezi

Son Haber Merkezi

Resneli Niyazi Bey veya Ahmet Niyazi Bey (Arnavutça: Ahmet Njazi Bej Resnja), 1873 yılında bugün Makedonya sınırları içerisinde kalan Manastır yakınlarındaki Resne kasabasında doğmuştur. Bu nedenle Resneli Niyazi Bey olarak anılır. İttihat ve Terakki'nin önde gelen isimlerinden olup II. Meşrutiyet'in ilanına yol açan ayaklanmanın lideri olarak ve 1897 deki Türk-Yunan savaşındaki başarılarından dolayı ün yaptı. II. Abdülhamit’in Meşrutiyeti ilan etmek zorunda kalmasından sonra döndüğü Selanik’te “Hürriyet kahramanı” olarak karşılandı. 17 Nisan 1913'te Arnavutluk'un Avlonya limanında İstanbul'a gitmek üzereyken İttihat ve Terakki Fırkası'nın kendisine gönderdiği koruması tarafından öldürüldü.[1] Hem Meşrutiyet hem de 31 Mart sırasında İstanbul’a gelen Hareket Ordusu içerisinde Niyazi Bey en önde gidenler arasındaydı. Başındaki şapkanın üzerinde “Vatan Fedaisi” yazmaktaydı. Türk-Yunan savasında gösterdiği başarı ve esir aldığı Rum askerlerinden dolayı kendisine “padişah yaverliği” unvanı verilmek istenmiş ancak kendisi, kazaskerin 13 yaşındaki oğluna da aynı unvan verilmesi üzerine bunu reddetmiştir.

İlgili Yazılar

Bir Yorum

  1. 1

    önder gürbüz

    Su akar, Türk bakar

    Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki bölgedeki çok uluslu güçlerin çalışmalarına sınırsız kolaylıklar getiren ve olayların izlenmesini fiilen olanaksız kılan, planlamadan uzak siyasetçilerimizi eleştirmek gerekiyor. Bu eleştirinin sınırlarını belirlemekte gerçekten zorlanıyorum…

    Şüphesiz Türkiye yine anormal dönemlerinden birini yaşıyor. Anormal dönemlere özgü “normal uygulamalar” toplum tarafından o kadar olağan karşılanmaktadır ki bu olayların görgü şahidi olduğuma inanmakta zorlanıyorum. Bu ne yazık ki Türkiye’de çok sık “anormal dönemlerin” yaşandığını göstermektedir. Başka ülkelerde örneğin telefonlar dinleniyor diye hükümetler düşerken, Türkiye’de odakların odağı olmuş hükümet hala görevinin başında olabiliyor.

    Türk senin aklın nerelerde?

    önder gürbüz
    http://www.gurbuz.net

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Toprak Onur Yaşam