GDO şüphesi olan ürünler Tarım Bakanlığı’nca incelenecek. Koruma Kontrol Genel Müdürü Aytekin, “Yerli üründe GDO yok” derken, tarımcılar Türkiye’deki denetim eksikliğinden yakındı
SIKI DENETİM YAPILIYOR

“DOMATESİMİZ FRANKENŞTAYN DEĞİL”
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir: “En ufak bir GDO şüphesi olan ürün, asla ülkemize girmeyecek. Önce laboratuvarlarımızda incelenecek. İsrail’den alınan ibrit tohumundan ekilen domates, biber GDO’lu ürünlerle karıştırılmamalı. Yerli domates biber ve patlıcanda, hiçbir üründe GDO görmedik. Domatesimize, biberimize ‘frankenştayn’ denmesin” diye konuştu.
DENETİMLER YETERSİZ
Denetim konusunda ilgili dernek ve sendika başkanlarının görüşleri şöyle:
İbrahim Yetkin (Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı): GDO’lu ürünlerin denetlenmesi için Türkiye’de Ankara, Adana ve Bursa’da olmak üzere 3 laboratuvar var. Yönetmelik gereği bu getirilen ürünlerde, binde 0.9 ve daha az GDO’ya olmalı. Denetim konusunda büyük eksiklikler var.
GÜMRÜKLERE LABORATUVAR
Abdullah Aysu (Çiftçi Sendikası Genel Başkanı Abdullah Aysu): Gümrüklerde kontrol olmadığı için GDO’lu ürünler, Türkiye’ye rahatlıkla girebiliyor. Bunun önlenebilmesi için gümrüklere, GDO tespiti için laboratuvar kurulmalı.
25 ÜLKEDE ÜRETİLİYOR
GDO’lu ürün üretimi ABD, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Kanada ve Çin başta olmak üzere 25 ayrı ülkede, 13.3 milyon üretici tarafından, 125 milyon hektar alanda yapılıyor. Türkiye’de, GDO’lu ürün üretilmiyor. Tarım Bakanlığı, 1998 yılında yayımladığı bir genelge ile bunu yasakladı ve ülkeye GDO’lu tohum girişi de yapılmadığını açıkladı. Ancak, 2003 yılında Arjantin’den kalkan ve Mersin’e doğru yola çıkan soya yüklü bir gemi Greenpeace tarafından, ‘GDO’lu yük var” diye durduldu. Yapılan analizlerde ürünlerin GDO’lu ortaya çıktı. Bu olaydan sonra GDO’lu ürünlerin Türkiye’ye gönderildiği ortaya çıkmış oldu. İddialara göre, son 10 yıl içerisinde 38 milyon ton GDO’lu mısır ve soya Türkiye’ye giriş yaptı.
