İlgili Yazılar

7 Yorumlar

  1. 2

    özgür öztürk

    Sayın Mehmet Güven;

    Önemli 2 endüstriyel süt işleme metodundanPastorizasyon işleminin Uht işlemine göre sütün biyolojik,besleyici değerine daha az zarar vermesini nasıl açıklarsınız.Yoksa budamı hurafe ?

  2. 3

    Mehmet Güven

    Sayın Öztürk, sizin yazdığınız hurafe değil, ancak yukarıdaki yazıdaki iddia, pastörizasyonla UHT’ye göre sütün doğal halinin daha iyi korunduğu değil. İddia, bu işlemlerin zararlı olduğu. Bu işlemler olmaksızın sütün tüketilmesi, ölümlere davetiye çıkartmaktır ve aksini iddia etmek yalandır!
    Örneğin, çiğ süt eski alışkanlıklarla kaynatılırsa, “biyolojik ve besleyici değerini” pastörize yada sterilize edildiğinden çok daha fazla yitirir. Dolayısıyla, pastörizasyon ve sterilizasyon bilinen en etkin uygulamalardır.
    Kaldı ki, homojenizasyona da zararlı denmekte yukarıdaki yazıda. Bu, tamamen bir hurafe!

  3. 4

    özgür öztürk

    bu örnekle şunu anlatmaya çalıştım.pastorizasyon,uht işlemine göre sütün organik yapısına daha az müdahale eder,bu yüzdende biyolojik ve besinsel olarak özsüte daha yakındır.daha çabuk bozulur ama daha besleyicidir.Pastorizasyon ile sadece patojen bakteriler yok edilir,uht ile ise termofilik grupda dahil olmak üzere faydalı ve faydasız bütün bakteriler yok olur.böylece süt özünden başka birşey olur.sütümsü bir şey denebilir buna hatta.
    sokak sütünü alıp kaynatmak ile ise süt içindeki b ve c grubu vitaminler(suda çözünenler)zarar görür.ama süt zaten esansiyel bir vitamini kaynağı değildir.yani vitamin almak için süt içeçeğimize portakal yemek daha mantıklıdır.sütü değerli kılan şey içeriğindeki kazein ve kalsiyumdur.kaynatma ilede bunlara bir zarar gelmez.

  4. 5

    Mehmet Güven

    Özgür bey, ilk paragrafınıza kısmen katılıyorum, ancak 2.paragrafınızda yanlışlar var. Şöyle ki;
    Sütteki proteinlerin yaklaşık %80’i kazein, %20’si ise serum proteinleridir. Serum proteinleri 70 °C’nin üzerinde bozulmaya başlar. Kazein ise ısıyla kolay bozunmayan bir proteindir, 125 °C’nin üzerinde uzun süreli ısıl işlemle bozunur. UHT işlemi 135 °C’de birkaç saniyelik bir işlemdir, kaynatma ise (adı üstünde) 100 °C’nin üzerinde uzun süre uygulanır. Ve yapılan çalışmalar, kaynatma ile sütün ciddi şekilde zarar gördüğünü, buna karşın UHT’de bu etkinin çok daha düşük olduğunu göstermektedir. Sütün duyusal özellikleri (tat, koku vs) üzerindeki etkisi de benzerdir.
    Özetle, kaynatma UHT’den daha şiddetli bir ısıl işlemdir. Çünkü ısıl işlemlerin şiddeti sadece sıcaklıkla belirlenmez, süresi de oldukça önemli.
    Ayrıca serum proteinlerinin ısıyla bozunmasının “kötü” olarak tanımlanması da yanlış. Sağlık açısından pek çok faydası bilinen lor, serum proteinlerinin ısıyla bozunması ile üretilir.
    Yani dediğiniz gibi süt vitamin kaynağı olarak önemli değildir, ama UHT işlemi ile (pastörizasyon kadar olmasa bile) sütün doğallığı kaynatmaktan çok daha etkin şekilde korunur…

  5. 6

    özgür öztürk

    zurnanın zırt dediği yerde burasıdır işte.Basıncın ve yüksek ısının kazein üzerine etkileri.Ünüversiteler varsa yoksa sokak sütü ile UHt sütü bakteriyolojik açıdan inceler.malumun ilanı yani.Bu şuna benzer;elektirikle çalışan bir otomobil ile 8 silindir benzinli bir otomobili sürat yönünden kıyaslamaya.Elektrikli arabanın yokmu avantajı ?
    Burada asıl önemli olan süt proteinlerinin %80 nini içeren kazein üzerine basıncın ve yüksek ısının etkisi.Bu konu üzerinde “bağımsız-bilimsel bir kuruluşun” karşılıklı bir analizi,ben bulamadım,siz biliyorsanız yayınlayın.

  6. 7

    Hasan Meral

    Bir çok yetişkin gibi ben de UHT sütleri sindiremiyorum. Sabah içsem midem bulanıyor. 1-2 gün sistemim bir tuhaf oluyor. İshal filan… Sanırım UHT laktoz u sindirmek için gerekli olan laktaz enziminin yok olmasına neden oluyormuş.

    UHT olmayan pastorize sütü denemedim, ama kaynatılmış çiğ sütte sıkıntı çıkmıyor.

    Bunu da unutmayalım.

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Toprak Onur Yaşam