Ali Bulent ERDEM

Ali Bulent ERDEM

Çiftçi-Sen Genel Başkanı

İlgili Yazılar

Bir Yorum

  1. 1
    cengiz şahin

    cengiz şahin

    yazının sonunda , yazarın ( Ali Bülent Erdem )

    – Tütün Üreticileri Sendikası Genel Başkanı
    – Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri

    olduğunu öğrenince daha çok etkilendim . Geçmişte bazı siyasetçiler , kendileri ile yaptığım görüşmelerde ” Tütün Köylüsünün bir şikayeti yok , siz niye bu kadar ısrar ediyorsunuz ki ? ” dedikten sonra imalı bir şekilde bana kendi çıkarlarım için çalıştığımı , memleketin çıkarlarının !! daha önemli olduğunu anlatmaya çalışırlardı .

    Aslında tamamen haksızda değiller . Ben , mesleğim ( Tütün eksperliği ) sayesinde Trakya hariç tüm Türkiye’yi gezebildim ! ; Mesleğe ilk başladığımda ( 18 sene önce ) , Batman İşletme Müdürlüğü’nde 10 eksper ile birlikte küçücük bir odada ranza da yattım . Balıkesir – Bigadiç’te lokanta bulamadığım için , akşam yemeklerimi “ kasap “ ta yedikten sonra altımda 2 , üzerimde 3 battaniye ile tütün deposunda yattım . Denizli – Çivril’ de görevli olduğum dönemde , Sivaslı ve Karahallı alım noktalarına bir an önce ulaşabilmek için sabah kahvaltılarımı erken açılan “ paça çorbacı “ da yaptım . Denizli – Güney’deki tesellüm deposuna bir işçimin motosikletinin sepetinde gidip geldim . Batman’ın Beşiri ilçesindeki tütün işleme atölyesinde görev yapan işçilerimin dertleri ile ( terör ) dertlenip onlarla aynı karavanadan yemek yedim …. Hepsi harika “ Turistik Deneyimler “di !!!

    Anadolu köylüsünü , köyünde , tarlasında , ahırında , tütün ambarında tanıdım . Öğle yemeği vakti geldiğinde , sıra hangi “ koçan sahibi “ nin evinde ise o evde yemeğimi yedim . Ayranımı , sıcak sütümü , kahvemi içtim . Ekspertize ara verdiğim 15 er dakikalık mola zamanlarında “ köylü çocukların “ fotoğrafını çektim , daha sonra muhtar aracılığı ile ailelerine gönderdim . Bu keyfi kim bırakmak isterki ?!! Evet , burada itiraf ediyorum ; Ben sadece kendi çıkarlarım için çalışıyordum , ve hala çalışıyorum !!!

    Neyse , yukarıdaki yazıdan dolayı şimdi öğreniyorumki ” Tütün Köylüsü ” nün de şikayetleri varmış . Geçen hafta içinde duymuştum ; Bazı tütüncü bölgelerinde şirketler sözleşme şartlarını öne sürerek , kolluk kuvvetlerinin desteği ile kendi mallarını ( köylünün elindeki tütünü ) teslim almaya !! çalışıyorlarmış . ( bknz. Google – reji dönemi )

    Bir zamanlar TV de “ Emret Başbakanım “ isimli bir dizi vardı . Dizi önce “Emret Bakanım – Yes Minister “ adı ile yayımlanmaya başlanmıştı , daha sonra bakan bey başbakan olunca dizinin ismi “ Emret Başbakanım “ oldu . Dizinin hikayesi ; Bakan Hon Jim Hacker ın Bakanlık koridorlarında Parlamento sekreteri Sir Humphrey ve onun işbirlikçilerinin entrikalarıyla baş etme çabalarından oluşur . Dizi esas olarak , seçimle göreve gelmeyen , sürekli bakanlık ve başbakanlıkta görev yapan bürokların hükümetleri nasıl yönlendirdiğini anlatır . Sir Humphrey , burada sadece bir bürokratı simgelemektedir .

    Hükümetler değiştiği halde , Türkiye’deki “ Tütün Politikası “ ile ilgili yapılan hatalar görülüyor olsa bile müdahale edilememesinin bir sebebi de bu olabilir mi acaba ? Düşünmeden edemiyorum :)

    Sektörle ilgili “ yapılan hatalar ” yukarıdaki yazıda da vurgulandığı gibi kesinlikle tek bir hükümete mal edilemez . Bu sektörü ” bir bilene ” sormadan , tek başına yönlendirebileceğini sanan tüm siyasetçiler hata yapmıştır , ve belki de yapmaya devam edeceklerdir . Çünkü durum bu safhaya geldikten sonra dönüş hiç kolay olmayacak ; Sistemi yıkmak bile kaç sene sürdü , yeniden kurmak kim bilir kaç sene sürer ?!

    Unutmadan bir de saptama yapmak isterim ; Yukarıdaki yazı çok uzun olmuş , farklı başlıklar altında en az 3 bölüm çıkardı bu yazıdan . Ancak Ali bey’e hak veriyorum ; Bence de bu konuda kısa sürede çok şey anlatılması , ve gelişmelere en hızlı şekilde dikkat çekilmesi gerekiyor .

    Kaleminize ve emeğinize sağlık Ali Bey .

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Toprak Onur Yaşam