Tayfun Ozkaya

Tayfun Ozkaya

1974 yılından bu yana Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünde çalışıyor. 1990 yılında kurduğumuz Tarım Ekonomisi Derneğinin değişik dönemlerde başkanlığını yaptı. Şu anda tekrar başkanlık görevini sürdürüyor.

İlgili Yazılar

Bir Yorum

  1. 1
    cengiz şahin

    cengiz şahin

    …………………………
    …………..

    Tohum bankası temeli atılırken bir tarım bakanlığı yetkilisi ne söylemişti bakalım:
    “Günümüz ıslah programları için önemli olan bitki genetik kaynakları bakımından, ülkemiz önemli bir potansiyel oluşturmakla beraber, ileriki nesillerin de bu kaynaklardan yararlanması için korunmaya alınmalıdır”
    ………………….
    Türkiye Irak’ı işgal eden Amerikan kuvvetlerinin çıkarttığına çok benzer bir tohum yasasını çıkaran, yetmedi üstüne de büyük tohum şirketlerinin çıkarlarını garantileyen ve kısaltılmışı UPOV olan “Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliğine” girip anlaşma imzalayan bir ülkedir. Tohum yasamızda köylünün kendi tohumunu kullanmaması için ne gerekirse yapılmıştır. Köylünün kendi tohumunu satması ağır cezalarla karşılanan bir suçtur
    ………………….
    Kendi elimizle bu tohumları soyabilsinler diye toplayacağız, zaman zaman tarlalara ekip yenileyeceğiz ve onlar için bu masrafları yapacağız. Bedava bir derleme, araştırma ve geliştirme merkezi ve sistemi.
    ………………..

    *******************************************************************************

    yukarıdaki yazıdan, dikkatimi çeken bir iki satır aldım , kopyaladım . Bu konuda tüm yetkililerin uyanık olması gerektiği konusunda Tayfun bey e sonuna kadar katılıyorum .

    Şimdi size Tayfun bey in anlattığına benzeyen , hatta çok benzeyen ve sonuçlarını bile görmeye başladığımız bir hikaye de ben anlatayım :

    Uluslararası TÜTÜN KONTROLÜ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ nin ssuk ( sigara ve sağlık ulusal komitesi ) tarafından yapılan sunumun ön sözünden alıntıdır :

    …………………………..

    Tütün kullanımının giderek artmasına, dünya çapında sağlığa olan tehdidine ve tütün şirketleri tarafından gelişmekte olan ülkelerde pazar oluşturma stratejilerine karşı geliştirilen ve dünyada tütün kontrolüne yönelik ilk uluslararası anlaşma olan “Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi”, 21 Mayıs 2003 tarihinde, Cenevre’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 56. Dünya Sağlık Asamblesi’nde kabul edilmiştir. Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, 28 Nisan 2004 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından imzalanmış ve 25 Kasım 2004 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilerek, 30 Kasım 2004 tarih ve 25656 sayılı Resmi Gazetede 5261 kanun numarası ile yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. ( bknz .http://www.ssuk.org.tr/belgeler/tutun_kontrolu_cerceve_sozlesmesi.pdf )
    ………………………

    Dünya Sağlık Örgütütün 2003 yılında tamamladığı ” tütün kontrolü çerçeve sözleşmesi ” , sayın sağlık bakanımız Recep Akdağ tarafından 2004 yılı içinde imzalanmış , aynı yıl içinde TBMM tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir . Herkesin net bir şekilde anlayabileceği gibi TEKEL e ait sigara fabrikalarının bir an önce satılması gerekiyordu !! Aksi taktirde , sadece ve sadece ! Dünya insanlarının sağlığını düşünen ” Dünya Sağlık Örgütü ” nün cenevre 56. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilen ” tütün kontrolü çerçeve sözleşmesi ” ne göre bu fabrikaların değeri daha da düşecekti , düşmeliydi ! . “ Sözleşme “ göz önünde bulundurulduğunda , bu sektörde faaliyet gösteren sigara şirketlerinin TEKEL i satın almak için fazla istekli olmamaları beklenirdi değil mi ? Ama öyle olmadı !! :)

    çok uzatmayayım , sadece sonuca bakalım ; uluslararası örgütlerin aldığı kararlara sonucunu düşünmeden atılan imzalar , ülkemizin çok değerli tarımsal kaynaklarının ziyan edilmesine sebep oluyor . 2000 yılında 583 000 olan “ Türk Tipi Oryantal Tütün “ ekicisi sayısı 2008 de 181 000 e düştü . Bu sene içinde ise 100 000 in altına düşmesi kuvvetle muhtemeldir . ABD de dahi katkılı – soslu sigaralar gözden düşerken ve bu tip sigara harmanları toplum için ” hileli – aldatıcı “ kabul edilip pazardan kaldırılmaya çalışılırken , patenti TEKEL e ait olan ( özelleştirme öncesi ülkemize aitti ) ve hiç bir katkı maddesi içermeyen “ Türk Tip Oryantal Sigara Harmanları “ nın şimdiki durumu nedir ? , “ Ana Menşeylerimiz “ hala yetiştirilebiliyor mu ? Ülkemizdeki Tütün Ekicisi sayısı % 80 düşerken , sigara tiryakisi sayısındaki düşüş ne orandadır acaba ?!! Kaçak sigara buyutu hiç hesaba katılmış mıdır ?

    Lütfen artık “ ilgili birileri “ ! uyansın . “ Tohum “ lar belki de geleceğin anahtarı olacak . Tohumlarımızı elbette paylaşalım , ancak yerli tohumlarımızın patentini özel şirketlere kaptırmak “ Türk Kahvesi “ nin patentini kaptırmak gibi olmaz !!!

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Toprak Onur Yaşam