TSKB (Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri) yönetimleri, 29-30 Kasım tarihleri arasında Tariş’in evsahipliğinde İzmir’de acilen toplanıyor. Toplantının amacı bu yılın sonunda bitmesi öngörülen Yeniden Yapılanma Süreci’nin durumu. Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık Sen) Genel Başkanı Kutsi Yaşar konuyla ilgili üreticilerin düşüncelerini kamuoyuna basın açıklamasıyla duyurdu.
YENİDEN YAPILANDIRMA
KOOPERATİFLERİ ŞİRKETLEŞTİRMENİN DİĞER ADI
Fiskobirlik Yönetim kurulu başkanı Yaşar Pamuk stoklarında bulunan 76 bin ton fındığı zararına TMO ya devrettikten sonra elde edilecek 300 milyon YTL ile bankalara olan borçlarını kapatacaklarını, üreticilere olan borcun % 75’ini ödeyeceklerini, geriye kalan borçları da gayrimenkul satışlarından kapatarak yeniden yapılanmaya gideceklerini ifade etmişlerdir. Önümüzdeki dönemde yapılacak seçimlerde yeniden yapılandırmayı tamamlamak üzere görev istediklerini kamuoyuna açıklamışlardır.
Ardından Çukobirlik yönetim kurulu başkanı ve TSKB Yeniden Yapılandırma Kurulu üyesi Hamza Öztürk referans gazetesine yaptığı açıklamada yeniden yapılandırma sürecinin 2007 yılının sonunda biteceğini,4572 sayılı yasaya bir iki ilave yapılarak yeniden yapılandırmanın daha ileriye taşınması gerektiğini öngörmüştür.Hamza Öztürk yaptığı açıklamada ; Kooperatiflerde yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için 16 Haziran 2000 tarihinde 4572 sayılı yasanın çıkarıldığını hatırlatarak bu yasa ile kooperatiflerin devlet vesayetinden kurtarılarak,ortaklarına hizmet veren özerk bir yapıya kavuşturulduğunu bağımsız ve gerçek kooperatifçiliğin 4572 sayılı yasa ile mümkün olacağını vurgulamıştır.
Yeniden yapılandırma ile ilgili benzer görüşleri diğer TSKB yönetim kurulu başkanları ve AKP hükümeti dahil muhalefetteki bir çok siyasi parti dillendirmektedir.
Oysa diğer Çiftçi Sendikaları ve Fındık-SEN kurulduğu günden bu yana 4572 sayılı yasanın üreticilerin ve kurmuş oldukları kooperatiflerin menfaatlerini koruyan bir yasa olmadığını aksine çıkarılan bu yasa ile;
• Yeniden yapılandırma kurulları oluşturulacak ve bu kurullar birlik yönetimlerinin üzerinde bir yetkiyle donatılacak,kooperatif arsalarının satılması,işçilerin işine son verilecek,entegre tesislerinin şirkete dönüştürülmesinde belirleyici olacaklar.
• Kooperatiflere ait fabrikalar üç yıl içerisinde şirketlere dönüştürülecek ve böylece kooperatif fabrikalarının özelleştirilmesinin önü açılacak.
• Birliklerin,devlet veya diğer kamu finans kurum ve kuruluşlarından herhangi bir mali destek almasına ve devlet bankalarından kredi sağlanmasına engel konulacak.
• Birliklere banka kurma yasağı getirilecek.
Yukardaki hükümleri ile üreticileri altın bir tepside Çok uluslu ve yerli tarım-gıda Şirketlerine sunarak esirleştirecek ve de bağımlı hale getirecek olan bu yasa ilginçtir ki TSKB Yönetim Kurulu Başkanları tarafından bağımsız,gerçek ve özerk gibi sözlerle cilalanarak Yeniden Yapılandırma adı altında üreticilere yutturulmaya çalışılıyor.
Çiftçi Sendikaları olarak biz de farkındayız.Üreticilerin gerçek sahibi olduğu kooperatifler demokratik yönetilmiyor.Kooperatif yönetimleri mesleki rant kapısına dönüştürülüyor.Yıllardır devlet vesayetinden kurtulamayan üretici bu seferde sözde özerklikle büyük üreticilerin kucaklarına oturtturuluyor.DSP-MHP-ANAP hükümetinin ömrünün uygulamaya yetmediği bu yasa şimdi de TSKB Başkanlarının desteği ile AKP hükümeti tarafından cilalanarak önümüze getiriliyor.Yangından mal kaçırmaya çalışan ve büyük soyguna alın terlerimizi çalmak için hazırlanan İMF,DTÖ,DB ve Çok uluslu ve yerli tarım-gıda Şirketleri ve onun işbirlikçileri olan hırsızlara Fındık-SEN olarak diyoruz ki ; HAYIR BAŞKA BİR KOOPERATİF MÜMKÜN! HAYIR BAŞKA BİR FİSKOBİRLİK MÜMKÜN!
Nasıl mı?
*Fiskobirlik sadece fındığını üreticiden alan,depolayan sonra tekrar ihracatçılara satan bir anlayışı terk etmeli,aldığı fındığı tesislerinde işleyerek iç ve dış piyasaya kendisi sürmeli.
* Elde edeceği gelirle piyasaya şirketlere karşı üreticileri koruyacak şekilde müdahil olmalı.
*Üretimden pazarlamaya zincirin her halkasına egemen olmalı.
*Depolarını asla ve asla satmamalı.
Kooperatifleri üreticilerin söz ve yetki sahibi olacağı yapıya kavuşturmak,tarımı bir yaşam biçimi olarak özgürleştirmek,Çiftçi sendikalarının da mücadelesini verdiği”Bağımsız,Demokratik ve Sosyal Bir Tarım Programı “ile mümkün olacaktır. Kooperatifleri Şirketleştirerek ve bunun da adına “Yeniden Yapılandırma “ diyenlerin tarımda varacağı nokta daha fazla kimyasal girdi daha fazla makineleşme daha fazla göç ve kırsalın insansızlaştırılmasıdır.İnsansız kırsalın geleceği de önce bozkır sonra çöldür.
28/11/2007
Kutsi YAŞAR
Fındık-SEN Genel Bşk.
YENİDEN YAPILANDIRMA: KOOPERATİFLERİ ŞİRKETLEŞTİRMENİN DİĞER ADI
