Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Gaziantep milletvekillerinin Gaziantep çiftçisine sahip çıkmamasına sitem ederken, “Gaziantep çiftçisinin yüzde 80’i bankalara borçlu, borçsuz çiftçi çok az. Çiftçi, kamu bankalarına borcunu ödemek için özel bankalara başvuruyor. Ama özel bankadan aldığı krediyi de zamanında ödemezse mallarını satmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla çiftçinin borcu ertelenmiyorsa bile yapılandırılmasını istiyoruz. Gaziantep çiftçisinin sorunlarını dosyalar halinde tüm milletvekillerimize ilettik, ama bize dönüş sağlamadılar dedi.
Zeytin rekoltesi yüzde 50 düştü
İklim değişikliğinden dolayı Gaziantep genelinde zeytin rekoltesinin yüzde 50 düştüğünü belirten Yiğit, sahte zeytinyağları konusunda dikkat çekti. Yiğit, “Piyasalarda sahte zeytinyağlarının arttığını ve zeytinyağlarının tenekesinin 200 liraya satıldığını duyuyoruz, ama bir teneke zeytinyağının maliyeti 300 lira iken bu fiyata nasıl satılır? Dolayısıyla vatandaşlarımız zeytinyağı alırken dikkat etmeleri gerekmektedir. Tarım İl Müdürlüğü’nün vakit kaybetmeden bu konuda gerekli denetimleri yapmasını istiyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızı sahte zeytinyağı konusunda duyarlı olmasını böyle bir olay yaşadıklarında anında gerekli yerlere şikayet etmelerini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Tarlasını ekmeyen çiftçi kalmadı
Çiftçinin bir kısmının tarlasını ektiğini bir kısmının ise ekmediği kaydeden Başkan Yiğit, yakın zamanda yağış olmazsa ekilen ekinlerin de zarar göreceğini duyurdu. “Bazı ekinler yağış olmadığından sararmaya başlamış. Bu çok tehlikeli bir şey. Şu ana kadar tarlasını ekmeyen çiftçi kalmadı. Birçok çiftçimiz Büyükşehir belediyemizin verdiği tohumlar sayesinde tarlasını ekti. Ama çiftçi tarlasını ekmek zorundadır. Çünkü tarla ekilmezse ekonomimiz zarar görür” şeklinde konuştu.
Şura da söylenenler uygulanırsa ülkemiz tarımda eski günlerine kavuşur
3. Tarım ve Orman Şurası’nı değerlendiren Yiğit, şuranın olumlu ve güzel geçtiğini vurgularken, böyle organizasyonların 5 yılda bir yapılmasının elzem olduğunun altını çizdi. “Önemli olan bu tür organizasyonların düzenli şekilde yapılmasıdır. Bizlerde fikrimizi belirttik. Çiftçiye destek verilmesi ve arttırılması gerektiğini söyledik. Çünkü çiftçiye verilen desteğin bir dönüşü var. Sanayi ülkemiz için önemli ancak sanayi kadar tarımda önemlidir. Şura da söylenenler uygulanırsa ülkemiz tarımda eski günlerine kavuşur” ifadelerini kullandı.
Yiğit ; “Gaziantep çiftçisinin yüzde 80’i bankalara borçlu, borçsuz çiftçi çok az”
