
Arjantin, Buenos Aires dışında Rawson yakınlarında hasata hazır soya tarlası. Amerikan biyoteknoloji firmaları Arajntin’i dünyanın üçüncü büyük GDO’lu soya üreticisine dönüştürdü. Ancak yüksek verim almak amacıyla uygulanan kimyasallar sadece soya, pamuk ve mısır tarlalarında kalmıyor. Düzenli olarak evleri, sınıfları ve içme suyunu zehirliyor. Giderek artan sayıda doktor ve bilim insanı kontrolsüz kimyasal kullanımının Güney Amerika hastanelerini sağlık problemleriyle doldurup taşırdığına dikkat çekiyor.

Boşalan Monsanto Round-up zehirlerinin kutuları. Arjantin’de GDO üreticilerinin iddialarının aksine kimyasal kullanımı dokuz misli artarak 1990’da 9 milyon galon’dan bugün 84 milyon galona yükselmiş.

Evlerin bulunduğu ortamı çevreleyen 1 km’lik bölgede kimyasal kullanımına izin verilmemesi için uğraşan aktivist Alfredo Di Vincensi. Bu yıl bir tarlada elindeki mahkeme emrini sallayarak durdurmaya çalıştığı traktör tarafından pestisitlerle spreylendi.

Avia Terai yakınında çeşitli organ problemleriyle dünyaya gelmiş 2 yaşındaki Camila Veron. Doktorlar Camila’nın annesine suçun tarım kimyasallarında olduğunu söylemiş, çünkü kimyasallar içme suyuna karışıyormuş.

Felix San Roman 16 Nisan’da kimyasal bulutlarının kendi topraklarına geldiğinden şikayet ettiği için ilaçlama yapanlar tarafından omurgası ve dişleri kırılana kadar dövüldü. Kendi bölgesinde yasalar köylerin 1500 metre civarında ilaçlama yapılamayacağını söylese de San Roman şikayetine kulak verecek bir yetkili bulamamış.

Erika ve ikiz kardeşi Macarena kronik solunum yolları hastalığından muzdarip, bahçelerinde tuvalet temizliği, çamaşır yıkama suyu ve tavukların içme suyu için kova olarak yeniden kullanılan pestisit bidonları arasında oynuyorlar.

Monsanto’nun en büyük tohum üretim istasyonunu kurmakta olduğu alanın dışında Monsanto Cordoba ve Arjantin’den defol” diyen afiş.

Solunum yolu hastası Erika ve Macarena akan temiz su çeşmesi bulunmayan evlerinde. Anneleri eski pestisit kaplarını su depolamak için kullanıyor.

Okulun önünde çocuklar. Arjantin’in bu bölgesinde de sözde evler ve okullar 50 metrelik emniyet şeridiyle korunuyor. Ancak AP. ajansı muhabirleri aksinin yapıldığına şahit olmuşlar.

Arjantin sağlık bakanlığının uyarısına karşın çevre halkı tarafından yeniden kullanılmak üzere saklanan kimyasal bidonları.

Nisan’da Silvia Alvarez evinin önünde, vaktiyle hidrosefali hastası olarak doğan oğluna hava aldırıyor. Tarım kimyasallarına maruz kaldığı için daha önce 2 düşük yapmış. Yaşadığı bölgedeki doğum raporları GDO’lu ürünler ekileli beri doğuştan sakatlıkların dört misli arttığını gösteriyor.

Buenos Aires üniversitesinde moleküler biyoloji alanında çalışan Dr. Andres Carrasco, çok düşük dozlarda “glyphosate” (round-up etken maddesi) enjekte edilen embriyoların aynı tip omurga bozukluğuna yol açtığını keşfetmiş.

Santa Fe, Alvear’da meydana toplanmış halk Dr Damian Verzenassi ile görüşmek için sıra bekliyor. Arjantin GDO’lu soya fasulyesi üretim bölgesinin merkezinde ev ev taranarak 65.000 kişi ile yapılan anket sonucu bölgede hipotroid ve kronik solunum yolu hastalıklarının yanı sıra kanser oranlarının ülke ortalamasının dört katı kadar arttığını göstermiş.

Eski tarım işcisi Fabian Tomasi, 47, anormal incelen vücudunu gösteriyor. Tomasi çalışırken bilgisizlik nedeniyle milyonlarca galon zehiri hiç bir emniyet tedbiri almadan hazırlayıp tanklara doldurmuş. Bunun kendisine neler yaptığını bilim insanlarıyla karşılaşınca öğrenebilmiş.

Aixa Cano’nun bedeni doktorların açıklayamadığı kıllı benlerle dolmuş. Kanıtlayamasalar da doktorlar Aixa’nın tarım kimyasalları yüzünden bu şekilde doğduğunu dşünüyorlar. Arjantin’de biyoteknoloji firmalarının tarım alanlarının artmasıyla çocukların doğum kusurlarıyla dünyaya gelme olasılığı dört misli artmış.
2 Yorumlar
deniz
ne zaman öğreneceğiz, ne zaman göreceğiz gerçekleri, ancak başımıza geldiğinde mi…
NEJAT
gelin canlar bir olalım