Manisa İl ve İlçeler Çevre Platformu kentin 9 ilçesinde yapılması planlanan 14 ayrı Jeotermal Elektrik Santrali (JES) projesi için ihale açılmasını ihalenin yapıldığı Manisa Defterdarlığı önünde Basın Açıklaması yaparak protesto etti. “Jeotermal kirliliğine hayır” pankartı arkasında toplanan örgütler “Temiz Dünya, Temiz Gelecek”, “Şirketi Koruma Çevreyi Koru”, “Yeşil Çevre Temiz Enerji”, “Para İçin Kirliliğe Hayır”, “ Şirkete Değil Çiftçiye Destek”, “Havama Suyuma Toprağıma Dokunma” sloganları ile tepkilerini dile getirdiler. ÇİFTÇİ-SEN’ de bu protesto da yerini aldı.
Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak Manisa İl ve İlçeler Çevre Platformu adına okuduğu basın açıklamasında “Yeni jeotermal santral yatırımı ile alanda bulunan mahallelerin (yaklaşık 20 köy) tarım alanlarının, ormanların ve yaban hayatıyla toprağın fiziksel ve kimyasal yapısının olumsuz etkileneceğini, sağlıklı bir çevrede yaşamak ve bunu gelecek kuşaklara aktarmak için ihalenin iptal edilmesi gerektiğini” vurguladı.
ÇİFTÇİ-SEN adına konuşan Genel Örgütlenme sekreteri Adnan Çobanoğlu; “JES’leri, yenilenebilir elektrik santrali altındaki elektrik santrallerini bizlere ‘Temiz Enerji’ diye yutturmaya çalışıyorlar. ‘Temiz Enerji’ denilen şey doğanın metalaştırılmasıdır. Şirketlerin doğayı talanının önünü açmaktır. Doğanın bize verdiklerini şirketlere teslim etmektir. Bu JES ihaleleri aynı zamanda Uluslararası hukukunda ihlalidir. Dünya köylülerinin çabasıyla “Köylü Hakları Deklarasyonu” BM Genel Kurulunda kabul edildi. Bu Deklarasyona göre çiftçilerin temiz suya, temiz toprağa, temiz havaya erişim hakkı vardır. JES’ler ile bu haklar, bu hukuk ihlal ediliyor. Bir Hukuk Ülkesi olmak istiyorsak öncelikle bu Köylü Hakları Deklarasyonunun ülkemizde de geçerli olması iç hukuk olarak uygulanması gerekiyor.
2023 yılı iklim krizinin olumsuz etkilerinin tarımsal üretimde en fazla yaşandığı bir yıl oldu. JES’lerin zararları net görüldü. Üzümde, zeytinde ve diğer ürünlerde hastalıklardan ve rekolte düşüklüğünden geçilmiyor. Üreticiler iklim krizi nedeniyle üretim yapamaz hale geliyor. Böyle giderse açlık ve gıda krizi büyüyecek. Aç kalmak istemiyorsak bu ihaleler durdurulmalı. Mevcut JES’ler de bir an önce kapatılmalı.” diyerek sözlerini bitirdi.
CHP Manisa Milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen de yaptıkları konuşmalarda JES’lerin zararlarından ve yeni ihalelerin yapılmaması, iptal edilmesi gerektiğinden bahsettiler.
Manisa’da Suyu, Toprağı, Havayı kirleten JES ihalelerine karşı Tepkiler Yükseliyor
